Streektaalmaand – energizer voor in de klas

Een pluuske wördt vot eblaosen deur een kind
En met enommen deur de wind
Töt ut een plaatske vindt
Waor ut een n’ij leaven begint 

~ Door Annemarie Damveld

Energizer

Kom op je stoel zitten, stevig op twee billen, voeten op de grond.
Als je wil, mag je je ogen sluiten, óf je kijkt naar een vast punt voor je.
Word rustig en stil. Ik ga je nu voorlezen en alles wat ik vertel, mag je in gedachten voor je proberen te zien. Als dat niet lukt, is dat ook oké, luister dan maar gewoon in stilte.
Stel je voor dat je door een grasveld loopt, met paardenbloemen. Je weet wel, die bloemen die eerst geel waren, maar nu allemaal pluisjes hebben.
Pluk er eentje. Haal diep adem door je neus en op de uitademing, blaas je de pluisjes weg.
Doe nog maar eens.
En nog een keer…
En voel hoe een mooie lange uitademing je hebt.
Als de pluisjes van jouw bloem weggewaaid zijn, blijf je nog even rustig zitten. Voel je billen op de stoel, je voeten stevig op de grond.
Wrijf je handen warm en open dan rustig je ogen.
Wie wil er vertellen hoe het was om dit te doen?

Voor de leerkracht

Dit is een korte ontspanningsoefening (/energizer), gebaseerd op een gedicht van Annemarie Damveld. Het is geschreven in het Nedersaksisch/Achterhoeks. Ik voel me verbonden met die streektaal omdat ik sinds een paar jaar in Eefde (Zutphen) woon. En vooral ook de kringloop van het leven spreekt me enorm aan. Ik werk graag in de natuur en met de seizoenen. Hoewel er niet altijd paardenbloemen zijn, kun je dit wel visualiseren.

Deze energizer kun je tussendoor in de klas doen. Je kunt de tekst gewoon voorlezen en de kinderen laten ervaren. Geef de kinderen ruimte om te delen hoe ze het vonden, maar het moet niet. Het is een kennismaking met yoga/mindfulness in de klas. Dit is één van de vele oefeningen die je kunt doen om je klas in balans te krijgen en/of houden.

Hier wil ik meer over weten
Paardenbloem streektaalmaand energizer